Sebastien Chevallier

The MOF Baker

Culinary schools like Academy of Pastry & Culinary Arts (APCA) Indonesia gives Indonesians chance to learn directly from world class Pastry Chefs. In July 2019, APCA Indonesia invited Sebastien Chevallier, a Meilleur Ouvrier de France (MOF) baker to teach artisan bread, sour dough, and viennoiserie Master Class.


Sebastien began his career in bakery when he was 15. He took a diploma for 2 years to learn bakery and pastry. After graduated, Sebastien worked in some artisan bakeries before he decided to pursue higher education and became a Professor who focus on teaching. “I love to share my passion and experience to my students,” said Chevallier.


The title MOF is actually the highest appreciation for a profession for French artist. To get the title, a person is required to enter a competition with very high standards. In the world of competition, Sebastien won the Vice Champion de France de Boulangerie with his team on 2009, however, personally, he won The Best Bread Showpiece award.


In the next year, he won the same competition and in 2011, Sebastien finally got the title MOF. “I made a big preparation to enter the competition for 2 years, especially preparing my mental state. The title opened a chance for me to work, travel around the world to teach Master Classes, and meet many Chefs,” he explained.


After MOF, Sebastien thinks the next challenge would be to keep making new product variants. “Workd hard, never stop learning and improving,” he keeps saying to to his students. Sebastien also wrote a book titled “Pain Party” that specifically discussed artistic showpiece with different style approach.



==================================================================================================================================================


Sekolah kuliner seperti Academy of Pastry & Culinary Arts (APCA) Indonesia membuka kesempatan bagi masyarakat Indonesia untuk belajar langsung dari para Pastry Chef kelas dunia. Pada Juli 2019, APCA Indonesia mendatangkan Sebastien Chevallier, seorang Meilleur Ouvrier de France (MOF) bakery untuk  mengajar Master Class artisan bread, sour dough, dan viennoiserie.


Sebastien mengawali karirnya di dunia bakery pada umur 15 tahun. Ia mengambil diploma selama 2 tahun untuk mempelajari bakery dan pastry. Setelah lulus, Sebastien sempet beberapa kali bekerja di artisan bakery hingga memutuskan melanjutkan studinya dan mendapatkan gelar Profesor dan fokus pada kegiatan mengajar. “Saya suka membagikan passion dan pengalaman kepada murid saya,” kata Sebastien.


Gelar MOF sendiri merupakan penghargaan tertinggi profesi yang bisa didapatkan orang Prancis. Untuk mendapatkan gelar tersebut, seseorang harus mengikuti kompetisi dengan standar penilaian yang sangat tinggi. Di dunia kompetisi, Sebastien mengukir prestasi sebagai juara ke-2 Champion de France de Boulangerie bersama timnya pada 2009, sementara ia memenangkan penghargaan The Best Bread Showpiece.


Pada tahun berikutnya, ia berhasil menjuarai kompetisi yang sama, dan 2011, akhirnya Sebastien mendapatkan gelar MOF. “Saya melalukan persiapan besar untuk mengikuti kompetisi MOF selama 2 tahun, terutama dari sisi mental. Gelar MOF membuka kesempatan bagi saya untuk bekerja, bepergian ke seluruh dunia untuk mengajar Master Class, dan bertemu dengan banyak sekali Chef,” jelasnya.


Setelah MOF, Sebastien menganggap tantangan berikutnya adalah untuk terus membuat kreasi produk baru. “Kerja keras, jangan pernah berhenti belajar dan berimprovisasi,” begitu pesan yang kerap ia sampaikan pada peserta Master Class. Sebastien juga menulis buku “Pain Party” yang secara khusus membahas mengenai showpiece artistik dengan style yang berbeda.



0 0
Feed