Salubrious Sustenance

Defining healthy food is not as easy as determining which junk food is tastier. Sometime, we tend to care less of what kind of nourishment we put inside our body. Luckily, back-to-nature conscious is currently in motion around the globe, and in Bali, there are some restaurant which already aware to the importance of organic sustenance; one of them is Living Well.


At the surface, Living Well serves all-occasion Western and Asian classic favorites as their main menu, but on deeper level, they deliberately emphasis on the elements which created each dishes. The restaurant owner, Joanna, choose to grow all of basic ingredients herself, ensuring every meals free from any chemical preservatives whatsoever. She currently had several farms up in Bedugul area, and also a small garden in her backyard where she grew various vegetables, fruits and crops with advanced all-organic farming method. Vegetables, fruit, eggs, flour, poultry meat, to coffee bean, tea leaves and soda (!) are carefully curated and nurtured with natural, organic materials before they even ends up in the kitchen. 


The restaurant’s dining venue also boldly represents this main concept. Pots of plants, vegetables and flowers greet each guest at the entrance; not just for mere decoration to give a luxuriant feels, but also to show a glimpse of their outstanding benefit for bod’s well-being. 


As mentioned above, there are arrays of delicious healthy menu to choose at Living Well. Try their Vegetable Wrap, for one. Tender homemade whole wheat spinach tortilla skin filled with organic goodness from roasted vegetables; mix salad, mozzarella cheese and tahini sauce to enhance the flavour. Then also the Rainbow Chicken Noodles; which consists of homemade egg noodle which comes in three different colors; all made by natural substances (beetroot for red, pumpkin for yellow, spinach for green), with soup on-side, oriental Chinese style. The texture and flavor of each noodle blends perfectly with the chicken soup and complimented by the tender meatballs. If you prefer rice, their aromatic sweet and spicy Thai Beef Rice Bowl is a great pick; consisting of assorted vegetables, pan-fried black pepper wagyu beef and brown rice. Personally, I would prefer meat than plants, but Living Well’s Gado-Gado is one of the best I ever tasted. The tasty peanut sauce goes really well with mixture of fresh organic vegetables.


At the end of the day, ‘We are what we eat’ is not a mere old saying; it should be the way of our life. Living Well aims to spread this knowledge so everyone could begin to indulge all the good things the earth has naturally provides. Plant the seed, sow the blessing!


--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


Mendefinisikan ‘makanan sehat’ tidaklah semudah menentukan makanan cepat saji mana yang lebih enak. Kadangkala, kita tidak terlalu peduli terhadap jenis nutrisi yang masuk ke dalam tubuh kita. Untungnya, belakangan tengah terjadi gerakan kembali-ke-alam secara global, dan di Pulau Bali, salah satu restoran yang menyadari betul tentang pentingnya hidangan dari bahan organik adalah Living Well.


Di permukaan, Living Well adalah restoran yang menyajikan menu Asia dan Western klasik favorit sebagai hidangan andalan, namun di tingkat yang lebih dalam, mereka menekankan pada unsur-unsur yang membentuk tiap makanan yang mereka sajikan. Joanna, sang pemilik restoran, memilih untuk menanam sendiri semua bahan baku dasar guna memastikan setiap hidangan bebas dari bahan kimia. Saat ini ia memiliki sejumlah sawah di daerah Bedugul dan juga sebuah kebun kecil di halaman belakang rumahnya yang ditanami dengan teknik bertani secara organik. Semua bahan mulai dari sayuran, buah, daging, telur, hingga biji kopi, daun teh dan soda (!) dipilih serta ditanam secara hati-hati dan alami sebelum diolah di dapur. 


Desain interior restoran juga mendukung konsep utama tersebut dengan gamblang. Pot-pot berisi tanaman, sayuran dan bunga menyapa pengunjung di pintu masuk, bukan hanya sebagai dekorasi dan memberi kesan rindang, melainkan juga untuk menunjukkan secara selintas manfaat masing-masing mereka bagi kesehatan tubuh.


Seperti disinggung sebelumnya, ada beraneka ragam menu sehat nan lezat untuk dipilih di Living Well, seperti Vegetable Wrap; kulit roti tortilla yang lembut terbuat dari bayam yang membungkus sayuran dan biji-bijian organik dengan keju mozarela dan saus tahini yang menambah mantap citarasa. Kemudian ada pula Rainbow Chicken Noodle; merupakan semangkuk mi telur homemade dengan tiga warna yang semua dibuat dari bahan alami (merah dari akar bit (beetroot), kuning dari labu, dan hijau dari bayam). Tekstur serta rasa dari tiap helai mi berpadu sempurna dengan kuah ayam hangat dan bakso nan lembut. Jika kamu penggemar nasi, cobalah Thai Beef Rice Bowl yang terbuat dari potongan sapi wagyu lada hitam, sayuran segar dan nasi merah dengan citarasa manis-pedas aromatik yang menggoyang lidah. Secara pribadi, saya lebih memilih daging ketimbang sayuran, tapi Gado-Gado di Living Well bisa dibilang salah satu yang terlezat yang pernah saya santap. Saus kacangnya betul-betul diracik dengan nikmat dan bercampur apik dengan sayur organik nan segar.


Pada akhirnya ‘kita adalah apa yang kita makan’ bukanlah sekedar pepatah lama, ia sudah seharusnya menjadi gaya hidup. Living Well berniat untuk menyebarluaskan pengetahuan ini agar semua orang bisa mulai menikmati apa yang telah disediakan secara alami oleh bumi. Mulailah menanam benih untuk menuai berkatnya kelak!

0 0
Feed