Enticing Taste of the Sea

Combining creative flair and fresh ingredients straight from the ocean, Seasalt restaurant redefines seafood dining experience with classy touch of Japanese infusion.


In the island of Bali, seafood is obviously a kind of easy-to-found delicacy; with lots of traditional restaurants offering their own take of ocean-induced menus, but nothing quite done it as refined and thoughtful as Seasalt. Situated on the lower level of Alila Seminyak, I easily discovered the seaside dining venue just past a set of stairs from their main lobby.


Let’s first admire the quaint interior of Seasalt Seminyak. Lavishly built by wooden and stone materials, the fully air-conned indoor area is designed resembling a stylish beach residence to enact a ‘homey’ feeling while the outdoor area comprises of vibrant open kitchen, convenient chairs and elevated wooden decks where one can freely gaze onto the ocean and feel its gentle tropical ambience. I opted to enjoy my dine indoor during my visit, though; sat conveniently on a plush, elegant sofa with dim light setting that enhance the atmosphere makes me wonder if I can just stay there to relax long after the last plate has been taken off the table.


The menus of Seasalt pay a great tribute to the ocean’s natural produces, but with a fine twist of Japanese infusion. ‘Salt’ of course serves as a main ingredients in their cooking, but also so much more. Starting with the dishes from their ‘Lounge’ menu, the Soft Shell Crab took me by surprise in a very good, delicious way; tender and crunchy deep-fried young crab glazed with salted egg yolk sauce leaves me craving for more on each rich-flavored bite. 


For ‘Lunch’ and ‘Dinner’, I can absolutely recommend their Cured Gindara Beetroot, which brilliantly combines healthy beetroot vegetable with fresh gindara fish meat into one pleasantly buttery, fragrant-flavored dish to satiate the taste bud. I also got the honor to try their new Deep-Fried Octopus menu. The crispy baby octopus blends so perfectly with gomae dressing and dried spinach that I have to resist the urge to ask for another portion. Yes, it is that good, people; you should definitely try this one out. Seasalt also serve arrays of wildly popular Hawaiian ‘poke bowl’ selections. I tried the Seafood one; which composed by blends of ocean goodness from shrimp, mahi-mahi and okonomi dashi sauce on top of hot white rice.


To accompany my satisfying feast, I ordered some of Seasalt’s latest cocktail concoctions; such as the dashingly titled Mr & Ms Alila; a clear mix of gin & tonic with soothing citrus-y flavor that comes from a slice of lime, it represents Alila brand in a classy form of beverage. Another one that I tried, Moscow Mule, is a refreshing blend of homemade spicy ginger beer, served on-the-rock in a vintage signature mug.


-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


Di pulau Bali, seafood tentunya merupakan jenis hidangan yang mudah ditemukan; dengan banyaknya restoran tradisional yang menawarkan menu serupa, namun hampir tidak ada yang melakukan hal tersebut seperti Seasalt. PASSION mendapat kesempatan mengunjungi restoran yang terletak di lantai bawah Hotel Alila Seminyak tersebut; yang dapat dengan mudah ditemui dengan menuruni tangga di bagian kiri lobby utama.


Pertama-tama, ijinkan saya untuk mengungkap kekaguman terhadap interior berkelas dari Seasalt Seminyak. Dirancang dengan bahan-bahan kayu serta batu yang memberi kesan kokoh dan elegan, bagian indoornya yang full AC didesain menyerupai kediaman tepi pantai nan mewah yang memberi kesan ‘rumahan’, sementara area outdoornya terdiri dari dapur-terbuka nan konseptual (open kitchen), dan perabotan kursi dan meja yang ditata dengan apik di atas dek kayu dengan pemandangan lautan lepas pantai Seminyak yang memanjakan mata. Saya memilih untuk duduk di dalam, di atas sebuah sofa empuk dengan meja kayu panjang dan tata lampu temaram yang membuat saya betah duduk berlama-lama menikmati suasana setelah piring terakhir diangkat dari meja saya.


Menu Seasalt secara garis besar memberikan penghormatan yang luar biasa terhadap lautan dan penghuni alaminya, namun digabungkan dengan sentuhan a la kuliner Jepang yang tersohor. Sesuai namanya, ‘Salt’ atau garam menjadi salah satu bahan baku kunci untuk mengkreasi masakan di restoran ini, ditambah lagi dengan bukbu serta bahan berkualitas pilihan lainnya. Mengawali sesi bersantap dengan menu kategori ‘Lounge’, yakni Soft Shell Crab, saya betul-betul menikmati lembut dan renyahnya daging kepiting soka yang berbalur saus telur asin nan gurih di setiap gigitan, ditambah lagi dengan kehadiran lembaran rumput laut yang menambah nikmat citarasa. 


Kemudian untuk kategori ‘Lunch’ dan ‘Dinner’, terdapat beragam menu nikmat yang ditawarkan Seasalt. Salah satunya Cured Beetroot Gindara yang memadukan umbi bit bercitarasa asam-manis dengan daging ikan gindara yang lembut dan creamy. Lezat, segar, dan pastinya menyehatkan! Kemudian saya juga mendapat kehormatan untuk mencicipi menu anyar karya chef handal Seasalt, yakni Deep-fried Octopus; kelezatan daging baby gurita yang digoreng dengan tepung hingga renyah berpadu sempurna dengan saus kacang ‘gomae’ dan daun bayam goreng yang krenyes-krenyes menggoyang lidah. Betul-betul recommended, guys! Seasalt juga menyajikan variasi menu ‘poke bowl’ yang popular di Hawaii. Menu ini terdiri dari semangkuk nasi dengan lauk pauk berbahan dasar ikan. Saya mencoba varian Seafood yang menggugah selera; terdiri dari udang dan ikan mahi-mahi bakar di atas nasi putih hangat dan dilumuri saus okonomi dashi yang gurih dan kaya-rasa.


Untuk menemani sesi bersantap yang memuaskan, saya memesan sejumlah racikan cocktail Seasalt terbaru; seperti Mr & Ms Alila yang dibuat dari campuran gin & tonic atau Moscow Mule dengan citarasa jahe yang dingin menyegarkan dan disajikan dalam sebuah mug klasik istimewa.

0 0
Feed