ips

All About Pastry

We know, we discussed a lot about Indonesia Pastry Alliance (IPA), now we have Indonesia Patisserie School (IPS), but believe us, we don’t have any plans to become some sort of student handbook any time soon. Among the numerous culinary schools in Jakarta, IPS focuses on pastry industry without limiting the age of its students. From 8 years old to those who want to learn the basic, professionals, and entrepreneurs, everyone will have something new to learn for from IPS.


IPS was established by Master Aing, founder, also the Head Chef with vast experience of learning in Europe, Singapore, Japan, Taiwan, Malaysia to Australia. Over 2.000 students have followed the programs that focus on artistic pastry, visual presentation, methods, and techniques required to start a career or business in this field.


IPS Programs

IPS offers some programs based on your needs. For beginners, Basic Class is an introductory class that covers both basic theory and skills set to be used throughout the baking and pastry field. Student will be able to learn various recipes of breads, cookies, and tarts within 3 months. In Intermediate Class, students will have the more advanced materials through French pastries and introduction to the world of
chocolate for 6 months.


Superior Class combines all the techniques, knowledge, artistic skills of the previous courses. Students will learn new principles of pastry and baking, making their work intensively artistic and creative. Students will be able to learn pastry management which includes business of bakery, café and pastry production in 6 months. Coffee has become inseparable from pastry, therefore, IPS also offers Barista Class that gives introduction to coffee, coffee processing, mastering grinder and espresso machine.


Baking & Patisserie Entrepreneurship is designed for the future entrepreneurs. The class will discuss about the finance & law, leadership (operations and strategy), marketing and planning, basic class, intermediate class, superior class, cooking class (short course) and barista class (short course). In short, it’s the complete package that includes all of the available classes in IPS.

As a dynamic industry, of course IPS always updates itself to the current trend and adopt it into their curriculum, for example, the boba trend that storms Indonesia for the quite a while. IPS taught some new products that use boba, such as Mille Crepes Boba, and other material that allows students to develop their creativity.

Many of IPS graduates that are successful in running their own bakeries, pastry shops, or cafes in leading malls, to other places in Indonesia. One of them is Luvita, the winner of Master Chef Indonesia season IV, and Yosua Andre Tan that managed to get into the top 4 in Junior Master Chef Indonesia season II. IPS doesn’t stop there, it will continue to grow and help Indonesians to build business and career in the pastry & bakery industry. 

==================================================================================================================================================


Kami tahu, kami sering membahas tentang Indonesia Pastry Alliance (IPA), lalu kini Indonesia Patisserie School (IPS), namun percayalah, kami tidak berencana untuk mengubah diri menjadi buku pelajaran sekolah. Di antara sekian banyak sekolah kuliner di Jakarta, IPS memilih untuk fokus di industri pastry tanpa memberi batasan usia pelajar. Mulai dari yang berusia 8 tahun, hingga mereka yang ingin sekadar mempelajari basic, profesional, hingga pengusaha, semuanya bisa belajar di IPS.

IPS didirikan pada 2010 oleh Master Aing, founder sekaligus Head Chef yang memiliki pengalaman belajar di Eropa, Singapura, Jepang, Taiwan, Malaysia, hingga Australia. Lebih dari 2.000 murid IPS telah mengikuti program yang berfokus pada seni pastry, presentasi visual, metode, serta teknik yang dibutuhkan untuk memulai baik usaha maupun karir di bidang ini.


Program IPS

IPS memiliki beberapa program andalan yang bisa dipilih sesuai kebutuhan. Untuk para pemula Basic Class merupakan kelas perkenalan untuk teori dan skill dasar yang digunakan pada bidang bakery dan pastry. Para murid akan mempelajari banyak resep roti, cookies dan tart selama 3 bulan. Pada Intermediate Class, para murid akan mempelajari materi lebih advance melalui produk-produk pastry khas Prancis dan perkenalan pada dunia cokelat selama durasi 6 bulan.


Superior Class menggabungkan semua teknik, pengetahuan dan keahlian artistik dari kelas-kelas sebelumnya. Para murid akan mempelajari prinsip pastry dan baking baru untuk membuat produk yang lebih artistik dan kreatif. Selain itu, para murid juga akan mempelajari manajemen pastry yang meliputi produksi di bakery, pastry dan café selama 6 bulan. Kopi seolah menjadi bagian tak terpisahkan dari pastry, oleh sebab itu IPS juga menyediakan Barista Class yang mengajarkan pengenalan kopi, proses pasca panen, penggunaan grinder dan mesin espresso.


Baking & Patisserie Entrepreneurship didesain bagi mereka yang ingin menjadi pengusaha. Kelas ini akan mengajarkan aspek finansial, hukum, leadership (operasional dan strategi), marketing, planning, Basic Class, Intermediate Class, Superior Class, Cooking Class (short course) dan Barista Class (short course). Bisa dibilang, ini adalah paket lengkap dari semua kelas yang tersedia di IPS.


Sebagai industri yang dinamis, tentu saja IPS mengikuti tren yang ada dan mengadaptasinya ke dalam kurikulum mereka, contohnya adalah tren boba yang tengah menjamur di Indonesia belakangan ini. IPS mengajarkan beberapa produk baru yang menggunakan boba seperti Mille Crepes Boba, dan materi lain yang memungkinkan para murid untuk mengembangkan kreativitas mereka.


Banyak dari lulusan IPS yang berhasil membuka bakery, pastry shop atau café di mal ternama hingga daerah-daerah lain di Indonesia. Salah satu contohnya adalah Luvita, pemenang Master Chef Indonesia season IV, dan Yosua Andre Tan yang masuk ke dalam jajaran top 4 Junior Master Chef Indonesia season II. Tidak berhenti sampai di sini, IPS akan terus berkembang dan membantu masyarakat Indonesia untuk membangun bisnis dan karir di bidang pastry & baking.


INDONESIA PATISSERIE SCHOOL
Ruko Galeri Niaga Mediterania 1 Blok H-8G, Jl. Pantai Indah Utara 2, Pantai Indah Kapuk, Jakarta 14460
Phone: +6221 588 2806 / +6221 588 2807, indonesiapatisserieschool.com

0 0
Feed