A la Folie

It is rare to find a restaurant who is dedicated in both their cooking and their pastry. Happily, we come to discover that the recently opened Folie Kitchen & Pâtisserie is doing both perfectly.


One will unmistakably awed by the burst of tropical flowers on the wall at the entrance of Folie. After confirming to the charming host that we would like to sit outdoor, we walk to the long pastry counter where stacks of freshly baked flaky croissants, quiche, muffin, and cakes are lining up temptously. Remembering myself to spare some room for dessert, I ask my company to sit down in the nicely done blue booth. Behind us a photogenic soft pink wall is complementing the decor nicely while the breeze and soft bossanova is playing in the background.

Folie is created by Stephane Simond, a French chef who is fascinated by Asian flavours. “My style of cooking is influenced by my upbringing and kitchen experiences. I believe to be a good chef, one must be creative and obsessed with food to the brink of madness. A la folie, as the French says. French cuisine is my root, it is rich and flavourful. But, I have worked, live, and love all of these tasty and spicy Asian dishes. Folie is the result of these two obsessions,”said Simond who used to cook for Michelin-starred restaurants, a globe-trotting Michelin team Formula 1, a resort in French West Indies, an award winning French restaurant in Jakarta, as well as leading the kitchen of Bali’s five-star resort. The chef himself is coming to our table and recommending us some dishes that we must try.

I start with the Folie Caesar Salad. A decadent mixture of basil, anchovies, parmiggiano, yolk butter on croutons, and a satisfying crispy chicken skin. It is a solid start and definitely manage to raise our appetite. Nicoise Salad is also something that you should not miss for it is light and refreshing with its perfectly cooked tuna, vegetables, and lime dressing.

Angel Hair Pasta Aglio e Olio are our mains since we have been hearing rave review about it. Being an aglio oglio fanatic that I am, I am curious to try Folie’s interpretation of the simple garlic and olive oil pasta. It turns out to be nothing like I expected. It is better. It is served in a mixture of garlic and pesto while being adorned by crispy pancetta and grilled king prawns. It is savoury and what I consider as an upscaling of the traditional aglio olio. We close our lunch with coffee and cakes, as we have promised ourselves.

A spoonful of the sea salt crumble, dark chocolate, and walnut Brownie later, I think I can see why this new restaurant is gathering faithful followers by the day. “We want people to come back, for our pastry and our food, over and over again,” says Simond and that is exactly what will happen when you have tasted the food a la folie.


---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


Adalah suatu kelangkaan untuk menemukan sebuah restauran yang berdedikasi dalam memasak dan menghidangkan pastry sehingga dengan senang hati, kami menemukan bahwa Folie Kitchen & Pâtisserie membuat keduanya dengan baik. 


Pertama, Anda akan dibuat terpesona oleh pesta warna bunga-bunga tropis pada dinding di pintu masuk Folie. Setelah mengungkapkan keinginan kami untuk duduk di luar ruangan pada host yang mengantar kami, kami menghampiri counter pastry yang memiliki barisan croissant renyah, quiche, muffin, dan cakes yang menggiurkan. Sembari mengingatkan diri sendiri bahwa saya harus memberi ruang untuk makanan penutup, saya mengajak teman saya untuk duduk di sofa biru yang nyaman. Di belakang kami, tembok merah muda merona melengkapi dekor ruangan sementara dendangan angin dan bossanova mengalun pelan.

Folie diciptakan oleh Stephane Simond, seorang chef asal Perancis yang terpesona dengan cita rasa masakan Asia. “Gaya saya memasak dipengaruhi oleh cara saya dibesarkan dan pengalaman saya di dapur. Saya percaya bahwa untuk menjadi seorang chef yang baik, seseorang haruslah kreatif dan terobsesi dengan makanan hingga ke ambang kegilaan. A la folie, istilah Bahasa Perancisnya. Masakan Perancis adalah akar saya, kaya dan penuh rasa. Namun, saya sudah tinggal, bekerja dan jatuh cinta dengan masakan Asia yang berbumbu dan cenderung pedas. Folie adalah perkawinan kedua obsesi itu,” kata Simond yang pernah memasak untuk tim Michelin Formula 1, resor di French West Indies, sebuah restaurant Perancis peraih penghargaan di Jakarta, serta memimpin tim kuliner sebuah hotel bintang lima di Bali. Ia mampir ke meja kami dan memberikan saran makanan yang patut dicoba.

Saya memulai dengan Folie Caesar Salad. Sebuah campuran sayur mewah berisi basil, anchovies, keju parmiggiano, mentega kuning telur di atas roti panggang, serta kulit ayam yang garing. Sungguh sebuah permulaan yang meyakinkan dan berhasil memunculkan nafsu makan kami. Nicoise Salad juga adalah masakan lain yang tidak boleh Anda lewatkan karena rasanya yang ringan dan menyegarkan dengan paduan tuna, sayuran, dan saus lemon.

Angel Hair Pasta Aglio e Olio adalah menu utama kami apalagi setelah kami mendengar banyak pujian tentangnya. Sebagai pencinta aglio olio yang cukup fanatik, saya ingin tahu bagaimana Folie menafsirkan pasta yang biasanya dimasak dengan bawang putih dan minyak zaitun yang sederhana tersebut. Ternyata versi Folie jauh dari yang saya bayangkan. Jauh lebih enak. Pastanya disajikan dengan campuran bawang putih dan saus pesto serta dihiasi dengan ham pancetta yang garing dan udang raja panggang. Gurih dan sungguh sebuah interpretasi yang unik dari tradisi aglio olio yang biasa. Kami menutup makan siang kami dengan kopi dan cakes, seperti yang sudah kami rencanakan tadi.

Sesendok Brownie berisikan remah garam laut, cokelat, dan kacang walnut kemudian, saya bisa segera memahami mengapa restauran ini telah memiliki penggemar yang setia. “Kami ingin pelanggan kami datang berulang kali, baik untuk masakan maupun pastry kami,” tambah Simond dan itulah yang akan terjadi begitu Anda mencicipi rasa khas a la folie.





Folie Bali

Jl. Subak Sari No.30A, Canggu, Kuta Utara, Kabupaten Badung, Bali 80361

Phone: (0361) 9342025

Website: foliebali.com/

0 0
Feed