A House Party

We pay a visit to The Sayan House in Ubud and its sensual flavour of Japanese Latin fusion.


The house is hidden from the main road. It is hidden for a good reason, for when we enter the restaurant through its large open-kitchen, we are welcomed by the lush green view of the famous Sayan Gorge. There is an intimate living and dining room near the kitchen but the restaurant’s open-air favourite dining spot on the lower ground is where we are heading for our group lunch. The house is a mixture of colonial and tropical aesthetic, resulting in a romantic ambience with an understated elegance. A well-designed pond with river stones runs through the garden, reminding me with the calmness provided by a Japanese garden. Coming here feels like visiting the house of your worldly, well-travelled and well-to-do neighbour, so to speak. 


Making use of the superb view, the restaurant recently added The Sunset Bar on the far corner of the garden. It makes a nice spot to watch the sun goes down with a glass of martini such as the Machu Matilda. The freshness of the basil, tamarillo and lime goes refreshingly well with the vodka and ginger ale. Ubud sure needs more places for sunset viewing especially when it comes with a solid cocktail creation and a fine collection of Japanese whiskey such as this one. 


The concept of marrying Japanese cuisine with South American flavour is not as contradictory as it seems. It’s been done for a long time especially in the Latin continent where there is a significant Japanese population. Chef Yuki Tagami have had his share of experiences in this sexy fusion and translated it well into the menu at The Sayan House. When our Sashimi Gunkan arrives on the table, the combination of salmon, guacamole, jalapeno and soy ginger dressing immediately creates uproar. The same ruckus happens again when Los de Wayan, a tempe tempura tacos with a tasty home-made sauce is served and eaten in no time. The flavour is simple and straight forward. Another bold fusion of a Latin –Nippon love affair like ceviche, tempura with chimichuri sauce or ensalada maya is also available to be tasted. 


Lastly, we devour the aesthetically pleasing Bento Box. It is a vibrant assortment of chicken salad, salmon sushi roll, wasabi mashed potato, chicken croquette, tofu salad, and a tasty teriyaki chicken. It is quite fulfilling and comes with a choice of dessert. The Churros y Horchata closes our long lunch with its unique taste of Horchata ice cream. Inspired by the popular Central American rice based drink, the coldness of the ice cream complemented the hot and crispy texture of the churros nicely. 


Intimate, private, and inviting are some of the words to describe this house by the gorge. However, ultimately the reason to come and pay it a visit is to enjoy the tasty and unique flavour that is not quite east or west but something entirely new and exciting.


---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Kami berkunjung ke The Sayan House di Ubud untuk mencicipi percampuran cita rasa kuliner Jepang Latin.


Lokasi rumahnya tersembunyi dari jalan utama. Tersembunyi untuk alasan yang tepat karena saat kami memasuki restoran lewat dapur terbuka yang luas, kami menjumpai pemandangan hijau yang meneduhkan dari Lembah Sayan yang terkenal. Terdapat ruang tamu dan ruang makan yang hangat di dekat dapur, namun kami memilih untuk menuju ke area makan berudara terbuka di sebelah bawah pada kesempatan makan siang bersama kali ini. Rumah ini didesain dengan percampuran estetika kolonial dan tropis, sehingga menghasilkan suasana yang romantis dan keanggunan yang sederhana. Sebuah kolam ikan mengalir di antara batu-batu sungai di kebun, mengingatkan saya pada ketenangan yang didapat dari kebun khas Jepang. Datang ke sini terasa seperti berkunjung ke rumah tetangga yang gemar berpergian, mapan, dan berpengalaman luas.

Memanfaatkan pemadangan yang ada dengan baik, The Sunset Bar dibangun di salah satu sisi kebun. Sudut bar itu kini menjadi tempat yang menyenangkan untuk melihat matahari terbenam dengan segelas martini seperti Machu Matilda di tangan. Kesegaran rasa basil, terong belanda, dan jeruk nipis beradu baik dengan vodka dan ginger ale. Ubud masih membutuhkan tempat-tempat untuk menikmati matahari terbenam apalagi yang menghidangkan kreasi cocktail yang nikmat serta koleksi whiskey dari Jepang yang lengkap seperti tempat ini.

Konsep menikahkan masakan Jepang dengan cita rasa Amerika Selatan sesungguhnya tidaklah bertentangan. Pernikahan rasa ini telah lama dilakukan terutama di benua latin tersebut yang memiliki jumlah populasi warga Jepang yang cukup banyak. Chef Yuki Tagami memiliki pengalaman dalam percampuran seksi cita rasa ini dan menerjemahkannya dengan baik di The Sayan House. Saat Sashimi Gunkan pesanan kami tiba di meja, kombinasi antara salmon, guacamole, jalapeno, serta saos jahe dan kecap asin, terjadilah keributan. Kehebohan yang sama terjadi lagi saat Los de Wayan, taco berisi tempura tempe dengan saos buatan sendiri yang lezat dihidangkan dan dengan cepat dihabiskan. Cita rasanya sungguh sederhana dan jujur. Terdapat juga percampuran sajian pernikahan rasa Latin – Nippon yang lain seperti ceviche, tempura dengan saos chimichuri atau ensalada maya yang bisa dicicipi.


Terakhir, pesanan Bento Box yang sungguh enak dipandang disajikan. Terdapat berbagai sajian di dalamnya seperti salad ayam, sushi roll salmon, kentang tumbuk wasabi, kroket ayam, salad tahu, dan ayam teriyaki yang lezat. Porsinya cukup mengenyangkan dengan bonus pilihan makanan penutup. Churros y Horchata menutup makan siang kami yang panjang dengan rasa unik dari es krim Horchata.Terinspirasi dari minuman beras khas Amerika Tengah, rasa dingin es krim melengkapi tekstur garing dan panas dari churros secara menarik.


Hangat, privat, dan akrab adalah beberapa kata yang bisa digunakan untuk mendeskripsikan rumah di pinggir lembah ini. Namun alasan yang terutama untuk mengunjunginya adalah untuk menikmati kelezatan dan keunikan cita rasanya yang bukan timur maupun barat namun sesuatu yang sama sekali baru dan berbeda.





The Sayan House

Jl. Raya Sayan No.70

Sayan, Ubud, Kabupaten Gianyar

Bali - 80571

http://www.thesayanhouse.com/

0 0
Feed